Законът, който би позволил на мъжете, обвинени в полово сношение с

...
Законът, който би позволил на мъжете, обвинени в полово сношение с
Коментари Харесай

Законопроектът „Жени се за твоя изнасилвач“, ще бъде внесен от законодателите в Турция

Законът, който би разрешил на мъжете, упрекнати в полово съприкосновение  с девойки, които са под 18 години, да избегнат наказване, в случай че се оженят за жертвите си, се чака да бъде въведен в Народното събрание в Турция, написа The Independent.

Противоречивият така наречен законопроект „ омъжи се за твоя изнасилвач “, който законодателите възнамеряват да внесат в турския парламент в края на януари, провокира гняв измежду участниците в битката за правата на дамите в страната.

Критиците настояват, че законодателството освен узаконява брака с децата и законното изнасилване, но също по този начин проправя пътя за насилието над деца и употреба.

Подобен законопроект беше анулиран в Турция през 2016г. след национални и световни възмущения.

Специализираните организации на Организация на обединените нации предизвестиха, че законопроектът ще сътвори пейзаж на безотговорност за принуждение над деца и ще остави жертвите уязвими от в допълнение малтретиране от техните нападатели.

Suad Abu-Dayyeh , съветник за близкия изток и северна Африка, която е част от неправителствена организация, която има за цел да предизвиква правата на дамите и девойките, съобщи, че е „ шокиращо “ политиците да се пробват да внесат законопроект, който „ дава безотговорност на причинителите на употреба на деца “.

Тя сподели пред  The Independent: „ Аплодирам смелата работа на акциите за отбрана на правата на дамите в Турция, които заемат позиция против този дискриминационен законопроект и още веднъж отблъскват регресивните сили, които се стремят да отстранен актуалната правна отбрана на девойките “.

Благодарение на дългогодишни акции от деятели и законодатели за права на дамите, Египет, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Палестина отстраниха всички тези закони през последните години.

Вместо да се пробват да вкарат закон, който вреди на отбраната и правата на дамите, турските законодатели би трябвало да вземете под внимание анулацията на законите за дискриминация сред половете.

Докато законната възраст за единодушие е 18 години в Турция, правителственият доклад за 2018г. по отношение на детския брак пресмята, че през последното десетилетие общо 482 908 девойки са били омъжени.

Насилието над дами и девойки е необятно публикувано в Турция – 38 % от турските дами са претърпели физическо или друго принуждение от сътрудник, съгласно Организация на обединените нации.

We Stop Stop Femicide, пресмята, че към 409 дами са били убити от сътрудник или член на фамилията в страната през 2017г. – внезапно повишаване от общо 237 за четири години преди този момент.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че равенството сред мъжете и дамите е „ срещу природата “ на среща на върха в Истанбул през 2014г.

Световният водач сподели: „ Не можете да поставяте дамите и мъжете в равнопоставено състояние. Това е срещу природата. “

Той прикани дамите да имат най-малко три деца и твърди, че животът на дамата е „ повърхностен “, в случай че тя не се възпроизведе.

„ Жена, която споделя „ тъй като работя, няма да бъда майка “, в действителност отхвърля нейната женственост “, сподели той. „ Жена, която отхвърля майчинството, колкото и сполучлива да е трудовата кариера, е незадоволителна и непълна “.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР